Bučino ulje

B u č i n o u l j e

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bučino ulje, zvano još i crno ulje, kulinarski je specijalitet dobiven od sjemenki buče odnosno bundeve,  zanimljive tamnozelene do crne boje specifičnog, orašastog okusa u kojem neki uživaju od prvog okusa, dok nekima treba duže da se naviknu.

Najkvalitetnije bučino ulje nastaje postupkom hladnog prešanja kojim se čuva sva hranjiva vrijednost ove super namjernice – sjemenki uljne buče, koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama te s pravom stoji uz bok kraljevskom maslinovom ulju. Postoje dva načina proizvodnje bučina ulja – hladno i toplo prešanje. Kod hladnog se prešanja koštice bez ikakve predobrade jednostavno melju i prešaju dok se kod toplog prešanja koštice nakon mljevenja, a prije prešanja zagrijavaju do određene temperature.

Kao i mnoge biljne kulture tako i buča i bučine sjemenke izvorno potječu s američkog kontinenta, iz južnih krajeva današnjeg SAD-a i Meksika, koja se nakon otkrića Novog svijeta, proširila u Europu te postala sastavnom namirnicom mnogih europskih kuhinja. Najrasprostranjenija sorta za proizvodnju ulja je Cucurbita pepo var. Styrriaca, iz čijih se sjemenki može dobiti 45 posto ulja, odnosno iz 2,5 kg sjemenki može se dobiti 1 litra ulja, a najčešće ćemo ju sresti u kuhinjama Slovenije, Mađarske,  Austrije, posebno Štajerske. Zbog zemljopisne bliskosti, povijesnog i kulturološkog utjecaja, logično, utjecaj se proširio i na poljoprivredne kulture te gastronomiju područja sjeverozapadne Hrvatske te je danas neizostavno u prehrani Podravine, Međimurja, Zagorja, gdje bučino ulje nosi titulu zlata sa sjevera.

Ukusno i posebne arome izniman je dodatak mnogim jelima pa je njegova konzumacija pravo gastronomsko zadovoljstvo. Bučino ulje konzumira se sirovo, dodaje u jela bilo slana ili slatka ili uzima u obliku dodataka prehrani. Ono što ga čini drugačijim od drugih je da se termički ne obrađuje zbog svoje niske temperature dimljenja.

Osim što ga volimo u kulinarstvu, kao prirodan, zdrav i ukusan proizvod, bučino ulje zahvaljujući bogatstvu svojih nutritivnih ljekovitih spojeva jedno je od najcjenjenijih prirodnih lijekova – obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B. Svakodnevnom konzumacijom ove supernamirnice našem organizmu osigurati ćemo nutrijente koji će pomoći u prevenciji niza bolesti – prehlade, pomaže pri kroničnom umoru, potiče stvaranje serotonina, regulira probavu, dobro je u prevenciji bolesti krvnih žila i regulaciji krvnog tlaka, jača imunološki sustav, ublažava stres i podiže raspoloženje.